Program
Programmet kan betraktas som en strategi för ett visst område, geografiskt eller verksamhetsmässig. Programmet talar om vad vi vill uppnå och vilka metoder vi vill använda. Programmet har fokus på långsiktiga ambitioner och viljeinriktningar.
Biblioteksplan 2024-2028 (pdf, 577.24 KB)
En biblioteksplan är ett lagstadgat styrdokument som varje kommun ska ha. I Helsingborg är biblioteksplanen en brygga mellan stadens vision Helsingborg 2035 och utvecklingsarbetet i biblioteken.
En sammanbunden stad 2035 - Strategi för samarbetet mellan Helsingör och Helsingborg 2017-2020 (pdf, 7.16 MB)
Strategin beskriver samarbetet mellan Helsingborg och Helsingör med syfte att stärka visionen om en sammanhängande Öresundsregion.
Elbilsstrategi (pdf, 139.57 KB)
Helsingborgs stads gemensamma elbilsstrategi i samverkan med representanter från respektive kommun inom Skåne Nordväst. Huvuduppdraget är att öka användningen av elbilar och laddhybrider. Strategin ska utgöra en plattform för kommunerna i Skåne Nordväst att arbeta utifrån så att vi alla strävar åt samma håll och därigenom får synergieffekter.
Gemensam planstrategi för Helsingborg och Helsingör (pdf, 8.03 MB)
I strategin för samarbete mellan Helsingborg och Helsingör pekas prioriterade strategiska insatser ut och en av dessa är att städerna ska ta fram en gemensam planstrategi för planläggning av gemensamma intressen. Planstrategin lyfter fram de områden och frågor som städerna tillsammans ska utveckla för att stärka den långsiktiga utvecklingen.
Grönstrukturprogram sid1-47 (pdf, 9.93 MB)
Helsingborgs översiktsplan ÖP 2010 lägger grunden till en rullande översiktsplaneprocess som innebär frågor av allmän och övergripande karaktär ska utredas vidare. Målsättningen är att med tydliga övergripande strategier kan översiktsplanen kompletteras med planeringsunderlag och styrdokument utifrån olika aspekter allteftersom behovet uppstår.
Grönstrukturprogrammet är ett kunskapsunderlag för att med helhetsperspektiv lättare kunna beakta och förbättra gröna värden i den fortsatta stadsutvecklingen i Helsingborgs stad.
Grönstrukturprogram sid 48-59(pdf) (pdf, 9.52 MB)
Grönstrukturprogram sid 60-89 (pdf, 10.17 MB)
Grönstrukturprogram sid 89-128 (pdf, 8.49 MB)
Helsingborgs stads program för nationella minoriteters rättigheter (pdf, 242.85 KB)
Kommuner och regioner är skyldiga att anta mål och riktlinjer för sitt minoritetspolitiska arbete och dessa ska på begäran kunna lämnas ut till den myndighet som har uppföljningsansvar för lagen. Helsingborgs stad har som målsättning att varje person i Helsingborg som identifierar sig så som tillhörande någon av de nationella minoriteterna ska ha kunskap om sina rättigheter enligt lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk.
Kulturprogram (pdf, 619.15 KB)
Kulturprogrammet ska tydliggöra stadens prioriteringar på kulturområdet för perioden 2021-2024. Programmet visar också på ett antal strategier för hur vi ska lyckas i arbetet med att uppnå dessa prioriteringar.
Livskvalitetsprogram 2016-2024 (pdf, 7.81 MB)
Syftet med programmet är att skapa förutsättningar för att invånarna i Helsingborg ska kunna uppleva god livskvalitet. Det syftar till att skapa och förbättra synliga och osynliga strukturer i vårt samhälle som stärker individen och dennes möjligheter att leva ett gott liv. Arbetet med livskvalitet syftar också till att ställa om individuella beteenden till det långsiktigt bästa för vår gemensamma hållbara utveckling.
The Quality of Life Programme in English (pdf, 9.95 MB)
Mark-och boendeprogram 2024-2027 (pdf, 2.09 MB)
Mark- och boendeprogrammet berättar på vilket sätt vi ska prioritera stadens utbyggnad och hur vi vill arbeta med bostadsförsörjningen. Programmet beskriver också hur vi ska arbeta med att anvisa mark. Genom att ha tydliga prioriteringar och viljeinriktningar skapar vi en transparent, hållbar och inkluderande utbyggnad av Helsingborg.
Natur- och kulturmiljöprogram för Helsingborg (pdf, 1.91 MB)
I stadens gemensamma natur- och kulturmiljöprogram beskriver vi värdefull natur och kultur på Helsingborgs landsbygd.
Natur- och kulturmiljöprogrammet är indelat i 14 olika dokument. En gemensam introduktion och beskrivningar av 13 delområden på Helsingborgs landsbygd.
Natur- och kulturmiljöprogram, delområde Allerum (pdf, 2.68 MB)
Natur- och kulturmiljöprogram, delområde Bårslöv (pdf, 1.28 MB)
Natur- och kulturmiljöprogram, delområde Fjärestad (pdf, 1.48 MB)
Natur- och kulturmiljöprogram, delområde Fleninge (pdf, 1.53 MB)
Natur- och kulturmiljöprogram, delområde Frillestad (pdf, 1.15 MB)
Natur- och kulturmiljöprogram, delområde Hässlunda (pdf, 1.24 MB)
Natur- och kulturmiljöprogram, delområde Kattarp (pdf, 1.69 MB)
Natur- och kulturmiljöprogram, delområde Kropp (pdf, 1.6 MB)
Natur- och kulturmiljöprogram, delområde Kvistofta (pdf, 1.72 MB)
Natur- och kulturmiljöprogram, delområde Mörarp (pdf, 1.51 MB)
Natur- och kulturmiljöprogram, delområde Ottarp (pdf, 1.73 MB)
Natur- och kulturmiljöprogram, delområde Välinge (pdf, 1.46 MB)
Natur- och kulturmiljöprogram, delområde Välluv (pdf, 1.39 MB)
Naringslivsprogram 2020-2023 (pdf, 1.97 MB)
Syftet med programmet är att utifrån Helsingborgs stads mål förtydliga riktning och prioriteringar i det stadsgemensamma näringslivs- och tillväxtfrämjande arbetet. Programmet ska bidra till att skapa de bästa förutsättningarna för att etablera och driva företag i Helsingborg. På så vis främjar staden en hållbar tillväxt, bästa möjliga företagsklimat och fler jobb.
PM Klimatanpassning (pdf, 10.47 MB)
Inom staden finns ett förvaltningsövergripande samarbete med mål att klimatsäkra staden. Som utgångspunkt i arbetet finns planeringsunderlaget PM Klimatanpassning, som bland annat beskriver hur Helsingborg kan anpassas för att hantera effekterna av klimatförändringar
Program för uppföljning av privata utförare (pdf, 312.75 KB)
Kommunfullmäktige ska för varje mandatperiod enligt kommunallagen 5 kap 3§ anta ett program med mål och riktlinjer för sådana kommunala angelägenheter som utförs av privata utförare. I programmet ska det också anges hur fullmäktiges mål och riktlinjer ska följas upp och hur allmänhetens insyn ska tillgodoses. I detta dokument innebär riktlinjer de av stadens styrdokument som är relevanta för uppdraget.
Åtgärdsprogram för vägtrafikbuller och ljudmiljö i Helsingborgs stad 2024–2028 (pdf, 30.27 MB)
I åtgärdsprogrammet presenteras stadens förhållningssätt för att begränsa vägtrafikbuller samt förslag för att skapa en bättre ljudmiljö och minska antalet boende som är exponerade för vägtrafikbuller.