- Hem
- Så styrs Helsingborg
- Uppdrag, inriktning och mål
Här presenterar vi stadens inriktningar samt uppdrag, inriktning och mål för stadens nämnder och bolag som kommunfullmäktige har beslutat om.
- Stadens inriktningar är tvärsektoriella utmaningar för Helsingborgs utveckling mot stadens vision
- Uppdrag för nämnder och bolag beskriver syftet med verksamheten
- Inriktning och mål för nämnder och bolag visar viljeinriktningar och prioriteringar inom uppdraget
Stadens inriktningar för mandatperioden
För att möta framtidens utmaningar behöver Helsingborg vara en smart stad i utveckling som tar tillvara innovation och nya idéer. Helsingborg ska vara en av Europas mest innovativa städer, inte bara när vi utvecklar den egna verksamheten utan också när vi skapar förutsättningar för invånare, organisationer och företag att verka här. Vi ska uppmuntra innovation och nytänkande och här ska det finnas goda förutsättningar för idéer att bli verklighet. Staden ska vara en plattform – en möjliggörare. Helsingborg ska ha det bästa klimatet för företagsamma människor.
Det finns en oroväckande utveckling när det kommer till helsingborgarnas upplevda trygghet. Det är allvarligt och en trend som vi kommer fortsätta arbeta för att vända. Alla delar av stadens verksamheter ska arbeta trygghetsskapande inom sina områden.
I Helsingborg ska ingen behöva vara rädd för att befinna sig ute ensam på kvällen eller vara orolig för att ens barn inte kan ta sig hem tryggt och säkert. Här ska människor i alla åldrar tryggt kunna röra sig överallt i hela staden, under alla tider på dygnet.
Integration handlar om att känna tillhörighet i samhället. Om vi inte lyckas med att skapa förutsättningar för människor att komma i arbete och etablera sig i samhället får det förödande konsekvenser, både för de människor som hamnar utanför samhället och för staden som helhet.
Nyckeln till framgångsrik integration är att människor kommer i arbete och lär sig svenska. Därför måste vi dels skapa snabbare vägar till arbete, dels ställa tydliga och höga krav på att kunna försörja sig själv och kunna svenska. I Helsingborg ska människor uppleva delaktighet och gemenskap snarare än utanförskap, i detta är både stadens egen verksamhet och civilsamhället viktigt. Här arbetar alla för att efter sin förmåga försörja sig själv och bidra till det gemensamma. Här ska alla kunna leva i frihet med lika möjligheter, rättigheter och skyldigheter. Helsingborg ska vara en stad som håller samman.
Livskvalitet är en känsla som är personlig och unik. Den påverkas av hur vi som individer mår, hur vi ser på omvärlden och vilka möjligheter vi har att påverka den. Alla delar av Helsingborgs stad ska arbeta för att skapa förutsättningar för att helsingborgarna ska kunna uppleva god livskvalitet och välfärd.
Vi ska skapa och förbättra både synliga och osynliga strukturer i samhället som stärker helsingborgarnas möjligheter att leva ett gott liv. Vi ska också både uppmuntra och underlätta för helsingborgarna att göra hållbara val i sin vardag. Och vi ska skapa förutsättningar för nya, innovativa och klimatsmarta lösningar att växa fram. Genom att vara delaktig samt både kunna påverka och vilja ta ansvar för vardagen, miljön och vår gemensamma framtid kan vi alla bidra till hög livskvalitet och välfärd i Helsingborg.
Nämndernas och bolagens uppdrag
Arbetsmarknadsnämndens uppdrag är att vara möjliggörare för vuxna att komma i arbete.
Barn- och utbildningsnämndens uppdrag är att skapa de bästa möjliga förutsättningarna för barn och ungas uppväxt, vidare studier, arbete och ett hållbart liv.
Fastighetsnämndens uppdrag är att tillhandahålla relevanta lokaler och bostäder för stadens verksamheter.
Idrotts- och fritidsnämndens uppdrag är att möjliggöra fritidsaktiviteter som främjar ett fysiskt aktivt liv och en socialt hållbar livsstil.
Kommunstyrelsens uppdrag är att utifrån ett helhetsansvar leda och samordna stadens verksamheter, utveckling och ekonomi.
Kulturnämndens uppdrag är att utveckla och främja kulturupplevelser, kunskap och bildning som bidrar till nya insikter, reflektion och god livskvalitet.
Miljönämndens uppdrag är att möjliggöra god hälsa och en miljömässigt hållbar utveckling i Helsingborg.
Socialnämndens uppdrag är att möjliggöra för invånare som behöver socialt stöd att bli självständiga i livet så att de kan ta en aktiv del i samhället.
Stadsbyggnadsnämndens uppdrag är att planera, bygga och förvalta Helsingborg för en hållbar stadsutveckling
Vård- och omsorgsnämndens uppdrag är att arbeta för att äldre och personer med funktionsnedsättning kan leva ett värdigt liv och känna välbefinnande.
Överförmyndarnämndens uppdrag är att hjälpa invånare i behov av god man eller förvaltare.
Val- och demokratinämndens uppdrag är att genomföra val i Helsingborg enligt bestämmelser i regeringsformen, vallagen och annan relevant lagstiftning.
Helsingborg Arena och Scen har i uppdrag att erbjuda stadens invånare, besökare och näringsliv möjligheter till kultur, scenkonst, evenemang och idrott.
Helsingborg Arena och Scen har även i uppdrag att göra Helsingborg till en attraktiv stad att leva och verka i för människor och näringsliv samt att utveckla och marknadsföra Helsingborg.
Helsingborgs Hamn har i uppdrag att vara ett konkurrenskraftigt nav för sjöfarts-, järnvägs- och lastbilstrafik i regionen som med hänsyn till säkerhet och miljö levererar kundnytta.
Helsingborgs Hamn har även i uppdrag att göra Helsingborg till en attraktiv stad att leva och verka i för människor och näringsliv samt att utveckla och marknadsföra Helsingborg.
Helsingborgshem är ett allmännyttigt bostadsbolag och ska bidra till en fungerande bostadsmarknad inom kommunen genom att förvärva, bebygga, förvalta, avyttra och ombilda fastigheter samt utveckla attraktiva bostäder och stadsdelar.
Helsingborgshems uppdrag är att medverka till att Helsingborg är en långsiktigt hållbar och attraktiv stad att leva och bo i för en mångfald av människor. Bolaget ska ta ett aktivt samhällsansvar med fokus på långsiktig utveckling av stadens attraktivitet.
Öresundskraft har i uppdrag att främja och säkerställa energiförsörjningen och den elektroniska kommunikationen inom kommunen på ett sätt som gynnar en långsiktigt hållbar utveckling.
Öresundskraft har även i uppdrag att göra Helsingborg till en attraktiv stad att leva och verka i för människor och näringsliv samt att utveckla och marknadsföra Helsingborg.
Nämndernas och bolagens inriktningar
Fler invånare med ekonomiskt bistånd ska bli självförsörjande så snabbt som möjligt. Vi möter invånarna på olika sätt, med tydliga förväntningar och ett tydligt arbetsfokus, även i stadsdelarna för att på så sätt bidra till ett mer integrerat och tryggt Helsingborg med livskvalitet för alla.
Kunskap och lärande är fokus för stadens förskolor och skolor. Alla barn och elever ska ges förutsättningar att utvecklas och nå målen. Särskild vikt ska läggas vid kunskaper i språk och matematik samt skolans kompensatoriska uppdrag.
Barn och elever ska känna sig trygga, få stöd i sin personliga utveckling och utveckla sin lust att lära. De ska rustas för en framtid i förändring, där hållbarhet, respekt för demokrati och människors lika värde är centrala begrepp.
Sveriges smartaste fastighetsutvecklare med fokus på effektiva verksamhetslokaler.
Barn och unga är vår prioriterade målgrupp. Verksamheten ska vara nytänkande och öppen för nya idéer och sätt att arbeta. Lika möjligheter för pojkar och flickor är en viktig grundförutsättning för nämndens arbete. Stadens befintliga anläggningar ska nyttjas mer effektivt. Vi ska skapa ökade möjligheter för spontanidrott och utforma mötesplatser med ett helt nytt innehåll med fokus på unga. Vi ska spela en aktiv roll i stadens trygghetsskapande arbete.
Helsingborg ska ha det bästa klimatet för företagsamma människor. Helsingborg ska attrahera fler kunskapsintensiva företag och talanger med eftertraktad kompetens. Vi ska förenkla för invånare, företag och organisationer att vara involverade i stadens utveckling.
I samverkan med andra aktörer utveckla kulturen i hela Helsingborg, i staden såväl som på landsbygden, så att den möter invånarnas behov av kulturupplevelser, kunskap och bildning där de vistas och bor samt ökar delaktigheten i kulturlivet. Detta med speciellt fokus på barn och unga.
Vi arbetar för ett hållbart Helsingborg med fokus på klimat, vatten och energi. Vi bidrar till trygghet genom tillsyn och samverkan. Vi arbetar smart med innovation och digitalisering för våra invånare och företagare.
Vi vill arbeta för en trygg stad där socialt utsatta barn och ungdomar får bättre förutsättningar att lyckas i skolan genom ett tidigt, tillgängligt och effektivt stöd till dem och deras familjer. Digital socialtjänst ska erbjudas invånarna när och var de vill. Stödet till barn, unga och vuxna ska utvecklas genom invånarnas delaktighet och medskapande för att möjliggöra en kunskapsbaserad socialtjänst.
Staden ska upplevas ren och kännas trygg för alla oavsett tid på dygnet. När staden växer med bostäder och verksamhetsytor ska den göra det med variation och stor hänsyn till livskvaliteten för dagens helsingborgare.
I Helsingborg ska människor i alla åldrar kunna leva ett självständigt och aktivt liv med god livskvalitet. Invånarna ska erbjudas digital service och välfärdsteknik i framkant. De förebyggande insatserna ska öka.
Digitalisera gode mäns och förvaltares ekonomiska redovisningar för att skapa en mer effektiv och rättssäker hantering.
HASAB ska skapa ett finmaskigt nät av upplevelser inom kultur, scenkonst, evenemang och idrott i hela staden. Bolaget ska ha fokus på hög beläggning och nyttjande av arenorna.
Bolaget ska vara Nordens modernaste hamn. Vi ska vara en effektiv och lönsam hamn med nöjda kunder. Fokus ska vara på att optimera befintliga ytor och fortsätta investera i innovativ teknik som ökar kapaciteten och förbättrar hållbarheten.
Helsingborgshem ska bidra till ökad rörlighet på bostadsmarknaden. Vi ska bidra till att Helsingborg har attraktiva stadsdelar genom att utveckla struktur, funktion och upplevelse utifrån förutsättningarna i olika stadsdelar och stationsnära orter. Särskilt fokus ska vara på ökad trygghet och trivsel, långsiktig hållbarhet samt innovation och digitalisering. Helsingborgshem ska vara en aktiv del av H22 och medverka till nya perspektiv inom enskilda boendelösningar och utveckling av hela stadsdelar.
Öresundskraft ska driva omställningen mot en miljömässigt, ekonomiskt, socialt hållbar energianvändning samt möjliggöra en datadriven utveckling av den smarta staden. Bolaget ska möjliggöra för kunderna att nyttja de nya energi- och kommunikationslösningarna. Bolaget säkrar stabiliteten och säkerheten i de samhällsviktiga energi- och kommunikationssystemen.
Politiska mål
Antalet invånare med ekonomiskt bistånd ska under 2022 minska till högst 2 700
Motivering
Antalet Helsingborgare som behöver ekonomiskt bistånd för sin försörjning har ökat under de senaste åren. Fler invånare ska avslutas till arbete eller studier så att den totala volymen minskar.
Minst 355 ungdomar med ekonomiskt bistånd ska gå till arbete eller studier under 2022
Motivering
Ungdomarna är en prioriterad grupp för vår verksamhet. Ungdomar 18-24 år ska i högre grad avslutas från ekonomiskt bistånd och gå till arbete eller studier.
Antalet hushåll med barn med ekonomiskt bistånd ska under 2022 minska så att antalet barn blir högst 1 750
Motivering
Barn som växer upp i hushåll som inte är självförsörjande riskerar i högre utsträckning än andra att få en svår start i livet. Genom att avsluta föräldrar till arbete eller studier och självförsörjning ger vi barnen bättre förutsättningar.
Andelen elever med hög frånvaro ska halveras
Motivering
Elevers närvaro i skolan är avgörande för att nå goda kunskapsresultat och hög måluppfyllelse. Frånvaron för elever i såväl grund- som gymnasieskola har uppmärksammats som ett problem i nämndens kvalitetsrapporter. Att öka elevers närvaro är därför ett prioriterat mål för stadens skolor.
Andelen grundskoleelever som uppnår behörighet till gymnasieskolan ska öka
Motivering
Alla elever i grundskolan ska ha möjlighet att nå målen och gå vidare till fortsatta studier på nationellt program på gymnasieskolan. En alltför stor elevgrupp står idag utanför denna möjlighet. En stor del av dessa elever saknar endast ett eller två ämnen för att nå behörighet till gymnasieskolan. Särskilt fokus ska därför läggas på åtgärder för dessa elever.
Andelen elever som klarar gymnasieskolan på tre år ska öka
Motivering
Andelen elever på nationella program som genomför sin gymnasieutbildning på tre år har under senare år minskat. Denna trend är negativ såväl ur ett elev- som samhällsperspektiv och behöver därför brytas.
Antalet hyresgäster med besittningsskydd i av staden ägda bostadsrätter ska vid årsskiftet 2022/2023 vara högst 65 och därefter minska med 10 stycken varje år
Motivering
Stadens bostadssociala insatser omfattar för närvarande, utöver stödboenden, ca 750 lägenheter varav ca 300 är bostadsrätter. Ambitionen är att de individer som får insatser så snabbt som möjligt ska kunna etablera sig på bostadsmarknaden med egna hyreskontrakt. Stadens bostadsrätter ska därför i första hand användas för tillfälligt boende. Omflyttningstakten i bostadsrätterna ska därför vara hög och antalet bostäder med besittningsskydd lågt.
Fastighetsförvaltningens normalårskorrigerade energianvändning ska 2022 vara högst 127,2 kWh/kvm/år
Motivering
Staden antog i december 2018 en ambitiös klimat- och energiplan. Fastighetsförvaltningens riktlinjer för energianvändning syftar till att bidra till att stadens mål inom klimat och energiområdet uppnås. Förvaltningens energianvändning ska minska med 1,2 procent årligen under perioden 2021-2025. Det motsvarar en minskning med i snitt 1,5 kWh per år under perioden.
Klimatpåverkan i nya projekt som projekteras under 2022 ska i genomsnitt vara max 270 kg CO2/kvm
Motivering
Enligt klimatmålen som Sveriges riksdag beslutade om 2018 ska Sverige 2045 inte ha några ”netto-utsläpp” av växthusgaser. Bygg och fastighetssektorn i Sverige stod, enligt Boverket, 2018 för drygt 20 procent (11,8 miljoner ton koldioxidekvivalenter) av Sveriges utsläpp av växthusgaser. Sektorn bidrar dessutom med utsläpp utomlands genom importvaror på motsvarande 5,8 miljoner ton koldioxidekvivalenter. Av utsläppen i sektorn är ungefär hälften av utsläppen relaterat till byggverksamhet och resten kommer ifrån uppvärmning och övrig förvaltning.
Byggföretagen i Sverige har som mål att vara klimatneutrala till 2045 – men fastighetsförvaltningen har en långsiktig plan att vara koldioxidneutrala i både produktion och förvaltning redan 2040. Att minska klimatpåverkan i byggprocessen är en viktig del i detta arbete och en del av stadens klimat – och energiplan som antogs i december 2018.
Sedan några år tillbaka mäter förvaltningen koldioxidpåverkan i våra större ny och tillbyggnadsprojekt enligt den standard som Boverket planerar att införa som krav 1 januari 2022. Det genomsnittliga värdet på de sex referensbyggnader som byggts och deklarerats under denna period är 308 kg CO2/kvm. Fastighetsförvaltningen har som mål att successivt minska påverkan fram till 2040 – en minskning till 270 CO2/kvm till 2022 motsvarar en minskning på drygt 12 procent.
Minst 80 procent av all bokningsbar tid på vardagar i sporthallar för föreningslivet ska vara bokad vid utgången av 2022
Motivering
Idrotts-och fritidsnämndens uppdrag är att möjliggöra fritidsaktiviteter som främjar fysisk aktivitet. Ett högt nyttjande av stadens anläggningar för sport och idrott är en indikator på att många är fysiskt aktiva. Det är viktigt att såväl nya som befintliga anläggningar nyttjas effektivt för att så många som möjligt ska kunna ta del av dem. Det finns mer att göra för att optimera användandet av stadens idrottshallar, därför är idrotts- och fritidsnämnden mål att öka beläggningsgraden i dessa.
Syftet med målet är att öka antalet uthyrda timmar i stadens sporthallar på tider som i nuläget har lägre beläggning. Det gäller främst bokningsbara tider efter kl. 21:00 måndag-torsdag och från kl. 19:30 på fredagar. Det är tider som föreningslivet idag inte efterfrågar. Genom att marknadsföra och erbjuda dessa tider till andra intressenter, till exempel privatpersoner och företag, får fler helsingborgare möjligheter att vara fysiskt aktiva på sin fritid. Som sporthall räknas de hallar som har golvyta med mått mellan 18×36 meter och 22×42 meter.
Fritid Helsingborg ska till 2022 utveckla nya verksamhetsformer för att skapa ett bredare utbud
Motivering
Fritidsverksamheten ska utvecklas så att nya former för innehåll, verksamheter och mötesplatser kommer till stånd. Genom att ta till vara nya idéer och sätt att arbeta kan andra och fler målgrupper nås. Syftet med målet är att stimulera alla verksamheter i Fritid Helsingborg att bidra till nämndens inriktning. Samarbete mellan enheter, andra förvaltningar och civilsamhället kommer att vara viktigt i arbetet.
Indikatorer på utveckling mot målet kan till exempel vara fler besök i öppen fritidsverksamhet, nya kunder hos Föreningsservice som bokar lokaler, nya samarbetspartners och nya aktiviteter i öppen fritidsverksamhet samt ökad beläggningsgrad i hallar och anläggningar. Förvaltningen kommer göra en samlad professionell bedömning av utvecklingen mot målet
Antalet arbetsställen med kunskapsintensiva företag och antalet anställda inom kunskapsintensiva företag ska öka med 4,5 procent mellan 2021 och 2022
Motivering
En ökning av antalet kunskapsintensiva företag och antalet anställda i dessa företag bidrar till utvecklingen av hela Helsingborgs näringsliv genom att öka diversifieringen av styrkeområdena och attrahera kompetent arbetskraft. Kunskapsintensiva företag är en viktig motor för sysselsättning och tillväxt, och bidrar till utveckling i andra sektorer. Tillväxten av kunskapsintensiva arbetstillfällen är låg i Helsingborg och andelen högutbildade lägre än genomsnittet för riket. Med en ökad tillväxt av kunskapsintensiva arbetstillfällen möjliggör vi för fler högutbildade att hitta anställning i Helsingborg och att en kompetenspool skapas. Detta innebär också att resten av näringslivet har lättare för att hitta högutbildad personal och vi stärker stadens attraktionskraft som boende- och etableringsort.
Stadens säljbara mark för näringslivsutveckling som möter marknadens efterfrågan och följer stadens näringslivsprofilering ska 2022-2024 i genomsnitt uppgå till minst 30 hektar för att därefter ligga kvar på denna nivå
Motivering
Helsingborg ska ha en stark tillväxt. Nyetableringar och utveckling av befintliga företag genererar fler jobb och fler människor i arbete. För att möta näringslivets och stadens behov behöver staden säkerställa att det över tid finns tillräckligt med exploaterbar mark för att möjliggöra för företag som vill utvecklas eller etablera sig i staden.
Tryggheten i Helsingborg enligt stadens trygghetsindex för allmän plats ska 2022 öka till minst 58
Motivering
Olika mätningar visar att tryggheten i Helsingborg är lägre än i jämförbara städer. Vi kan också se skillnader mellan stadsdelar. Stadens trygghetsindex för allmän plats mäter förändringen mellan åren baserat på ett antal nyckeltal som är relevanta för stadens systematiska brottsförebyggande- och trygghetsskapande arbete. Nyckeltalen utgår från hur invånare och företag upplever säkerheten och tryggheten kopplat till brott och ordningsstörningar. Vi ser behov av att utveckla trygghetsindex så att det speglar så många delar av helsingborgarnas säkerhet och trygghet som möjligt, bland annat utifrån ett jämställdhet- och barnperspektiv. Helsingborg ska upplevas som en trygg plats och förflyttningen till 2022 är ett delmål på vägen mot denna målbild.
Antalet startbesked för småhus ska under en mätperiod av fem år (2022-2026) uppgå till ett genomsnittsvärde om minst 250 småhus per år
Motivering
Helsingborg är en stad dit många människor vill flytta och vi behöver kunna erbjuda attraktiva boendemöjligheter som är anpassade efter de behov som finns i olika stadier i livet. Barnfamiljer som ofta efterfrågar småhus har haft svårt att hitta en bostad i staden, vilket har lett till att en del valt att flytta från Helsingborg. Utifrån demografiska förändringar är det sannolikt att efterfrågan på småhus kommer att öka över hela staden under de kommande åren. Fram till år 2026 väntas mellan 1200–1300 fler hushåll efterfråga ett småhus jämfört med idag. Detta motsvarar ungefär en årlig efterfrågan på mellan 240–260 småhus. Vi prioriterar därför att det byggs fler småhus i Helsingborg. Det är även vår ambition att en tredjedel av målet ska bestå av fribyggartomter.
Stadens ekonomiska resultat 2022 för skattefinansierad verksamhet ska uppgå till minst 180 mnkr
Motivering
Den finansiella målsättningen motsvarar två procent av skatteintäkter, statsbidrag och utjämning. För att fortsatt bevara stadens goda ekonomiska ställning med hög soliditet är det nödvändigt att årligen redovisa resultat som minst uppgår till två procent av det prognostiserade skattenettot. Det som händer om resultatet blir lägre är att investeringarna i staden behöver finansieras med lån motsvarande avvikelsen som i sin tur medför räntekostnader. Genom att minimera behovet av upplåning för de investeringar som genomförs minskas stadens framtida räntekostnader.
Helsingborgarnas möjligheter att ta del av och delta i verksamhetens kulturutbud ska öka Motivering
Alla helsingborgare ska ha möjlighet att ta del av och uttrycka sig genom konst och kultur. Samtidigt är trenden att klyftorna har vuxit mellan yngre och äldre generationer, mellan stad och land samt mellan de som är födda i Sverige och de som är födda utomlands. Det här märks inte minst när det gäller skillnaden i tillgången till kulturlivet. Stadens kulturverksamheter behöver framöver arbete mer systematiskt för att motverka dessa skillnader.
Att kunna möta invånarnas olika behov av kultur där de vistas och bor samt i digital form, är en viktig del i detta arbete, och något som kan påverka upplevelsen av hur det är att leva och utvecklas här i positiv riktning. Stadens väletablerade kulturinstitutioner, och den stora kunskap som finns där, utgör en mycket viktig grundförutsättning i denna utveckling.
Fler formella samarbeten ska etableras inom kulturområdet i syfte att öka verksamhetens regionala relevans
Motivering
Helsingborgs stad har under många år investerat i och utvecklat stadens infrastruktur inom kultursektorn. Helsingborg växer och som Skånes näst största stad i invånarantal möter våra kulturaktörer allt fler skåningar. Samtidigt som våra institutioner har ett kunnande och kapacitet för större åtagande i såväl regionala som nationella perspektiv, behöver staden utveckla sitt samspel med andra relevanta aktörer.
I grund och botten karakteriseras det moderna kulturlivet av en ständig strävan efter det nya. Många kreativa processer beskrivs gärna som utforskande och innovativa. Framgångar hittas ofta i kunskapsdelning som appliceras tvärsektoriellt och finner ny funktionalitet. I ett sådant sammanhang är det av avgörande vikt att den egna kompetensen inte bara är känd, utan även tillgänglig för utbyte, så att även den egna verksamheten tillförs ny kunskap, attraktivitet och relevans.
Förutsättningarna för konstnärligt skapande och professionell produktion inom kulturområdet ska förbättras
Motivering
En offensiv och relevant kulturpolitik erbjuder möjligheter till kulturkonsumtion samtidigt som det stimulerar till kulturproduktion. Det finns ett stort intresse från invånarna att producera kultur; ett förhållande som på olika sätt slår igenom i hela västvärlden. Det ligger i stadens kulturpolitiska uppdrag och intresse att göra detta möjligt, inte minst för grupper som saknar tradition och tillgång till redskap och förutsättningar. I synnerhet gäller detta barn och unga, men behoven är tydliga i alla åldersgrupper livet igenom.
Utan spets ingen bredd; amatörkulturen behöver förebilder och inspiration. Inom ramen för framtagandet av stadens Kulturprogram 2021–2024 flaggar flera professionella kulturutövare och aktörer om ett behov av förstärkt infrastruktur med avseende på nätverk och plattformar i staden. Både för att kunna stanna kvar och verka men också för att kunna rekrytera kreativ kapacitet till Helsingborg. En stärkt etablering av kulturella och kreativa näringar kräver insatser, men är en avgörande förutsättning för att vidmakthålla en skapande, pulserande stad.
Minst 10 växthusföretag ska under 2022 ha inkommit med en åtgärdsplan för att minska läckage av växtskyddsmedel
Motivering
Levande sjöar och vattendrag är ett av Sveriges miljömål. För att minska utsläpp av växtskyddsmedel till vatten kommer vi att arbeta med att företagen ska ta fram planer för hur de ska komma tillrätta med det läckage som finns. 10 växthusföretag motsvarar ungefär 20-25 procent av de växthusföretag som finns i staden. Vi räknar med att under en period om 4-5 år ska alla växthusföretag arbeta med åtgärdsplaner.
Minst 50 företag eller organisationer ska 2022 vara knutna till Helsingborgs klimatavtal
Motivering
Miljöförvaltningen leder det förvaltningsgemsamma arbetet med klimatavtalet. Syftet är att tillsammans med näringslivet skapa engagemang i arbetet för klimatneutralitet.
Under 2022 ska minst 70 procent av invånarna som använder sig av socialförvaltningens tjänster uppleva att det stöd de har fått har varit till nytta
Motivering
Socialnämndens uppdrag är att möjliggöra för invånare som behöver socialt stöd att bli självständiga i livet så att de kan ta en aktiv del i samhället. Att ta vara på de erfarenheter som enskilda har är en kunskapskälla för att utveckla verksamheten, både avseende utformning och kvalitet och kan därmed göra verksamheten mer effektiv. Genom en löpande kundundersökning ger socialförvaltningen invånare, som avslutat kontakten med förvaltningen, möjlighet att återkoppla om de upplever att stödet de fått har varit till nytta. Personen ska, med förvaltningens hjälp, uppleva en bättre situation på vägen mot självständighet.
Under 2022 ska andelen ansökningar öka till minst 15 procent av det totala antalet anmälningar och ansökningar
Motivering
Kontakten med socialförvaltningen inleds i stor utsträckning via anmälningar från annan än invånaren själv. Det är viktigt att socialförvaltningen nås av oro kring en invånare, i synnerhet kring utsatta barn. Förutsättningarna för att ta mot stöd kan under dessa omständigheter vara sämre än när invånaren själv tar kontakt. Därför är det av värde att de sociala tjänsterna formas än mer efter invånarnas behov. Våra invånare vill att stöd och behandling är lätt att hitta och komma i kontakt med. Tjänsterna ska vara tydliga och tillgängliga i ett tidigt skede, invånaren ska veta var hen kan vända sig och vilken hjälp som finns. Genom att anpassa de sociala tjänsterna kan vi ge bättre förutsättningar för invånaren till ett självständigt liv.
Kundernas totala upplevelse av bygglovstjänsten ska under 2022 uppgå till minst 3,7 i NKI live
Motivering
Vi behöver arbeta vidare med att skapa kundservice på en nivå där våra kunder blir nöjda. Tidigare år har fokus varit på handläggningstiden i NKI live. Vi ser att den faktiska handläggningstiden gått från 16 dagar 2019 till 14 dagar 2020 och därmed har en förflyttning gjorts inom området. Framåt ser vi att det är relevant att fortsätta titta på helheten och alla sju punkter. I NKI live som skickas till kund i samband med beslut frågar vi både privat- och företagskunder och skalan är 1-4. 2020 låg NKI live på mellan 3,4-3,6. I NKI live mäts hela kundens upplevelse genom sju punkter.
1. Det är enkelt att komma i kontakt med handläggaren.
2. Handläggningstiden är rimlig.
3. Handläggarna är professionella och inger förtroende.
4. E-tjänsten, information och blanketter fungerar smidigt.
5. Beslutet är tydligt formulerat och lätt att förstå.
6. Jag blir trevligt bemött och känner att mitt ärende tas om hand på ett bra sätt.
7. Jag får god handledning med vilka handlingar jag behöver lämna in.
Vi ska genom trygghetsskapande åtgärder i det offentliga rummet bidra till att stadens trygghetsindex för allmän plats ökar till minst 58 år 2022
Motivering
Olika mätningar visar att tryggheten i Helsingborg är lägre än i jämförbara städer. Vi behöver med hjälp av åtgärder i det offentliga rummet hantera både den upplevda och den faktiska tryggheten. Det kan handla om hur vi planerar, utvecklar och förvaltar staden. Stadens trygghetsindex för allmän plats mäter förändringen mellan åren baserat på ett antal nyckeltal som är relevanta för stadens systematiska brottsförebyggande- och trygghetsskapande arbete.
Helsingborgarna ska 2022 vara mer nöjda än genomsnittet i riket med sin vård och omsorg
Motivering
Målsättningen är att samtliga verksamheter ska delta i de nationella brukarundersökningarna som Socialstyrelsen genomför. Därmed kommer det att finnas möjlighet att få kundnöjdhet inom både vårdboende, hemvård, hemservice och LSS-verksamheterna. Genom kundundersökningarna ges våra invånare möjlighet att tala om hur väl vi lyckas i vårt systematiska kvalitetsarbete för att säkerställa en vård och omsorg av god kvalitet som utgår ifrån den enskildes behov och önskemål.
Antalet demensplatser i vårdboende ska öka så att 25 procent av vårdboendeplatserna är demensplatser 2022
Motivering
Helsingborg stad har en alltför låg andel demensplatser (11 procent) i jämförelse med andra kommuner. Nämndens målsättning är att andelen demensplatser ska öka till 25 procent under mandatperioden. Nämndens ursprungliga mål att 40 procent av vårdboendeplatserna skulle vara demensplatser vid mandatperiodens utgång har fått revideras med anledning av covid-19-pandemin.
Inget mål formulerat.
Öka antalet besök på Helsingborgs stadsteater, Helsingborgs symfoniorkester respektive Helsingborg Arena med 15 procent fram till slutet av 2022.
Öka antalet unika skolelever som besökare på Helsingborgs stadsteater respektive Helsingborgs symfoniorkester med 15 procent fram till slutet av 2022.
Självfinansieringsgraden ska uppgå till minst 40 procent 2022.
Öka lönsamheten inom Port operations med 40 miljoner kronor fram till 2022.
Sveriges mest hållbara hamn 2022.
Andelen hyresgäster som är nöjda eller mycket nöjda med den upplevda tryggheten i bostadsområdena ska öka från 60 procent till minst 70 procent fram till 2022.
Lokal produktion av solel ska motsvara minst 2 procent av Helsingborgs elanvändning 2022.
Noll procent fossila bränslen i fjärrvärmen 2022.
Antalet uppkopplade sensorer i Öresundskraft Stadshubb ska uppgå till minst 20 000 vid utgången av 2022.
Ha kundavtal om minst 2 MW reglerbar effektanvändning som kan ropas av vid lokala kapacitetsutmaningar vid utgången av 2022.