Bolagskoncernen
Staden ska utveckla och samordna stadens bolagsverksamhet så att den skapar största möjliga samhällsnytta.
Genom öppenhet och tillit för respektive organs roll kan ett mervärde skapas för staden, dess bolag och invånare. Som ett led i den värdeskapande ägarstyrningen är stadens helägda bolag organiserade i en aktiebolagsrättslig koncern. Diagrammet visar de direkt och indirekt ägda bolagen i Helsingborgs stad. Kommunens ägarandel anges i procent. Helsingborgs stads Förvaltning AB (HSFAB) är moderbolaget i koncernen.
Klicka här för att se koncernens organisation.
Kommunala bolag
Helsingborgs Hamn AB är en viktig knutpunkt för sjöfarts-, järnvägs- och lastbilstrafik i regionen. Bolaget har Sveriges näst största containerhamn.
VD Bart Steijaert
Ordförande Maria Hägg (M)
Vice ordförande Fredrik Dersell (S)
Helsingborgshem AB är ett allmännyttigt bostadsbolag verksamt inom områdena förvaltning, uthyrning, kundservice, fastighets- och stadsdelsutveckling samt byggprojekt. Helsingborgshem producerar, hyr ut och förvaltar till största delen bostäder med hyresrätt, men även bostadsrätter och lokaler.
VD Jonas Hansson
Ordförande Per-Ola Gunnarsson (KD)
Vice ordförande Christel Håkansson (S)
Helsingborg Arena och Scen AB är verksamt inom områdena kultur, scenkonst, evenemang och idrott. Bolaget hyr också ut kommunala anläggningar, utomhusscener och lokaler. Bolaget ansvarar för verksamheterna på Stadsteatern, Konserthuset, Helsingborg Arena (A, B och C-hall), Sofiero slott och slottsträdgårdar, Grytans utomhusscen i Slottshagen och Konsul Perssons villa.
VD Jeanette Gustafsdotter
Ordförande Krister Azelius (L)
Vice ordförande Kenth Hellqvist (S)
Öresundskraft är ett energi- och datakommunikationsbolag som ser till att kunder får el, fjärrvärme, naturgas, fjärrkyla, bredband och servicetjänster. Bolaget har till föremål för sin verksamhet att bedriva inköp, produktion, distribution och handel av energi, service- och konsultverksamhet inom energiområdet, att tillhandahålla infrastruktur för datakommunikation samt att förvalta aktier och andelar i företag inom energisektorn
VD Anders Östlund
Ordförande Björn Eisner (M)
Vice ordförande Malin Möller (S)
Nordvästra Skånes Renhållnings AB (NSR) är ett avfalls- och återvinningsföretag ägt av de sex nordvästskånska kommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Åstorp och Ängelholm. Ägarkommunerna har en lagstadgad skyldighet att anta en kommunal renhållningsordning, vilket innebär ett ansvar att ta hand om hushållsavfall och samla in, transportera, återvinna och bortskaffa om så är lämpligt. Helsingborgs ägarandel uppgår till 52 %.
VD Thomas Falkstrand
Ordförande Rikard Lind (L)
Vice ordförande Eva Ingers (S)
Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp (NSVA) skall, på ett resurseffektivt sätt, ansvara för förvaltning, drift, underhåll, förnyelse och förbättringar av delägarkommunernas va-anläggningar samt bedriva därmed förenlig verksamhet. Delägarkommuner är Helsingborg, Båstad, Landskrona, Svalöv, Åstorp, Bjuv, Perstorp och Örkelljunga. Helsingborgs stads ägarandel uppgår till 12,5 %.
VD Dan Lilja
Ordförande Jonas Jacobsson Gjörtler
Vice ordförande Annika Segerlund
Nöjesparken Sundspärlans uppdrag är att erbjuda invånare, besökare och näringsliv i Helsingborg möjligheter till att ta del av kultur- och folkparksverksamhet. Helsingborgs stads ägarandel uppgår till 43 %.
VD Aida Winnerström
Ordförande Mikael Skoog
Sydvatten AB är ett bolag som producerar dricksvatten till 900 000 invånare i västra Skåne. Sydvatten ägs av kommunerna Bjuv, Burlöv, Båstad, Eslöv, Helsingborg, Höganäs, Kävlinge, Landskrona, Lomma, Lund, Malmö, Skurup, Staffanstorp, Svalöv, Svedala, Vellinge och Ängelholm. Helsingborgs stads ägarandel uppgår till 15 %.
VD Mattias Leijon
Ordförande Ilmar Reepalu
Vice ordförande Jonas Jacobsson Gjörtler
Svenska Kommun Försäkrings AB (SKFAB) erbjuder försäkringar och försäkringskunnande till sina ägarkommuner och deras bolag. Bolaget ägs av Helsingborgs stad, Gävle kommun, Sundsvalls kommun, Kiruna kommun, Piteå kommun, Uppsala kommun, Trondheim kommune, Trollhättans
Stad, Örnsköldsviks kommun och Umeå kommun. Helsingborgs stads ägarandel uppgår till 13,09 %.
VD Lina Haglund
Ordförande Fredrik Ahlstedt
Vice ordförande Johan Nikula
Bolaget ska ha till föremål för sin verksamhet att äga och förvalta fastigheten Folkparken 1 samt hyra ut byggnader på fastigheten och bedriva härmed förenlig verksamhet. Bolaget ägs till 100% av Helsingborgs stad.
Det kommunala ändamålet med ägarbolaget är att fullgöra det ansvar som åvilar ägarkommunerna som aktieägare och bidra till att uppfylla kommunernas mål. Flygplatsbolagets ändamålet med bolaget är att tillgodose behovet av kommunikationer med flyg till och från Ängelholms/ Helsingborgs flygplats för invånare, näringsliv och besökare och därigenom bidra till regionens utveckling och tillväxt.
Helsingborg är delägare i Ängelholm Helsingborg Flygplats Holding AB tillsammans med Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Perstorp och Ängelholm. Helsingborgs stads ägarandel uppgår till 42 %.
Holdingbolaget äger i sin tur flygplatsbolaget, Ängelholm Flygplats AB med säte i Ängelholms kommun.
Förbund
Medlemmar i kommunalförbundet är Helsingborg, Ängelholm och Örkelljunga kommun. Kommunalförbundet ska under gemensam ledning hålla en för medlemmarna ömsesidig räddningstjänst samt därtill hänförligt förebyggande och angränsande verksamhet inom området samhällsskydd, räddning och beredskap, i ett för alla medlemmar lika grunduppdrag och i tilläggsuppdrag utifrån respektive medlems eller annan intressents behov.
Medlemmar i kommunalförbundet är Bjuv, Båstad, Helsingborg, Klippan, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp, Ängelholm och Örkelljunga kommun. Förbundets syfte är att svara för behovet av hjälpmedelsförsörjning för funktionshindrade i medlemskommunerna i enlighet med varje tidpunkt för kommuner gällande rättsregler om hjälpmedel.
Medlemmar i förbundet är Arbetsförmedlingen i Helsingborg, Försäkringskassan i Helsingborg, Helsingborgs stad och Region Skåne. Samordningsförbundet Helsingborg har inrättats i enlighet med lagen (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser. Genom samordningen får arbetsförmedling, försäkringskassa, kommun och region förutsättningar att effektivisera rehabiliteringsinsatser och möjligheter att stödja individer att uppnå förmåga till eget förvärvsarbete.