Kommunala avgifter
Helsingborgs stad tar ut en avgift för en del tjänster och service, till exempel för olika slags bygglov, parkeringsplatser och vård och omsorg.
Kommunala avgifter
Alla har rätt att vända sig till kommunen och få en papperskopia av en allmän handling. Kommunen tar ut en avgift för att täcka vad det kostar att kopiera och skicka handlingar till dig.
Här finns avgifter för kopior av allmänna handlingar.
Här finns tillämpningsanvisningarna till avgift för kopior av allmänna handlingar.
Din sophämtning är helt avgiftsfinansierad och bekostas inte av skatter. Det är Nordvästra Skånes Renhållnings AB (NSR) som föreslår hur mycket sophämtningen ska kosta.
Här hittar du uppgifter kring olika renhållningsabonnemang och priser.
Här kan du läsa mer om stadens renhållningsordning och den regionala avfallsplanen.
Vill du anmäla kompostering eller annat omhändertagande av matavfall tar miljöförvaltningen ut en avgift för två timmars handläggning. Miljöförvaltningens aktuella timavgift hittar du här.
Stadens avfallstaxa har kommunfullmäktige beslutat med stöd av 27 kap. 4§ miljöbalken. Avgifterna avser den insamling, transport, återvinning och bortskaffande av avfall som utförs genom kommunens försorg.
Det finns cykelgarage på olika platser runt om i Helsingborg. Här kan du se vad en plats i cykelgarage kostar.
Du behöver inte söka något tillstånd för att ha ormar, hönor, hästar, getter, får, eller grisar hemma, oavsett om du bor inom detaljplanelagt område i Helsingborgs stad eller utanför. Du behöver dock ha tillstånd om du vill ha en tupp inom tätbebyggt område. För att handlägga detta tar miljöförvaltningen ut en avgift på 3114 kronor (3 h).
Kostnaden för att installera enskilt avlopp varierar beroende på vilket system du väljer och på vad det finns för förutsättningar på din tomt. Miljöförvaltningen tar också ut en avgift för sin handläggning av ärendet.
Här hittar du information om kostnader för att handlägga och installera enskilt avlopp.
När du vill installera eller bygga om till exempel en kamin, eldstad eller rökkanal ska du anmäla det till kommunens bygglovsavdelning. Här hittar du information om vad det kostar att anmäla och installera en eldstad.
För att få skjuta fyrverkerier i närheten av byggnader och på tider eller platser där det riskerar att skada eller bli en olägenhet för andra, krävs tillstånd från polisen. Om du har fått tillstånd och är över 18 år, får du i skjuta fyrverkerier mellan klockan 16:00 på nyårsafton och 04:00 på nyårsdagen. På andra tider behöver du också ha tillstånd från polisen. För att få en ansökan prövad måste du betala en avgift. Läs mer på Polisens webbplats.
Här kan du läsa vad som gäller för fyrverkerier i Helsingborg.
Hur mycket en förskoleplats i Helsingborg kostar beräknas utifrån hur många barn du har i hushållet som är inskrivna i stadens förskoleverksamhet och/eller skolbarnomsorg.
Här kan du se vad din plats i förskola eller fritidshem kommer att kosta.
Kostnaden för en lantmäteriförrättning beror på ärendets omfattning och vilken typ av förrättning det handlar om. Här kan du se vad olika förrättningar kostar.
Helsingborgs stad har parkeringar både i parkeringshus och på markparkeringar för uthyrning. Här kan du hitta var i staden du kan hyra parkeringsplats och hur mycket det kostar.
Här kan du läsa mer om parkering och avgiftsområden i centrala Helsingborg.
Miljöförvaltningen tar ut en timavgift på 1 038 kronor för att handlägga frågor som rör strandskydd. Läs mer om strandskydd här.
Om du vill använda stadens mark, som privatperson eller som företagare, behöver du ansöka om tillstånd från polisen.
Vatten- och avloppstaxan (VA-taxa) för småhus och flerfamiljshus består dels av fasta avgifter, dels av en rörlig avgift som baseras på din förbrukning.
VA-taxan finns på NSVAs webbplats.
Har du frågor om taxor och avgifter för vatten och avlopp kontaktar du NSVA.
Helsingborgs stad tar ut en avgift för vård och omsorg. Hur stor din avgift blir beräknas utifrån din inkomst.
Här kan du enkelt se maxtaxan för de olika insatserna inom vård och omsorg.
Miljöförvaltningen tar ut en avgift för att handlägga ansökningar om värmepumpar.
Digitala tjänster och blanketter
Helsingborg stad har en samlad webbplats där du utföra dina privata eller ditt företags ärenden. Exempelvis anmäla, ansöka eller boka en tid. För en del av tjänsterna behöver du e-legitimation (BankID) för att identifiera dig på ett säkert sätt.
Om du använder en digital tjänst innebär det att din ansökan eller din anmälan skickas in direkt. Blanketterna får du ladda ner, fylla i, skriva ut och skicka in.
För dig som är företagare
På webbplatsen foretagare.helsingborgsstad.website finns samlad information för dig som är företagare i Helsingborgs stad. Här kan du ta del av regler och tillstånd och anmälan för att underlätta ansökningsprocessen samt ditt företagande.